052 / 776 131  •  052 / 776 349

DEMANTI NA ČLANAK I VIDEO: „KULTOROCID NAD SVJETSKI POZNATIM „GRADOM UMJETNIKA“ U ISTRI
Petak, 07 Travanj 2017 07:05

 

 

 

DEMANTI NA ČLANAK I VIDEO:

„KULTOROCID NAD SVJETSKI POZNATIM „GRADOM UMJETNIKA“ U ISTRI , objavljen u KAVICA dana 27.03.2017.g.

U gore navedenom članku izneseno je niz neistina, a najveća je da zakupnina za galerije premašuje godišnji prihod od prodaje umjetničkih predmeta. Osim toga nikome nije još uspjelo u 4'21“ reći toliko laži protiv istine kao što su to uspjeli  gospoda Drča i Dugandžić. Istinu o njihovim tvrdnjama o tobožnjem „kulturocidu“ u Grožnjanu-Grisignana mogla bi provjeriti i obznaniti samo financijska inspekcija.

Činjenica je da za galeriju koju koristi gđa Diana Drča, njena baka Irena Tođeraš plaća  mjesečnu zakupninu u visini od 123,51 kuna s PDV-om,što znači da Općina ima čisti prihod od  cca.98,00 kuna i nije povećana. Osim toga,Općina naplaćuje prema Odluci još 9,00 kuna mjesečno komunalne naknade za galeriju i 13,16 kuna mjesečno komunalne naknade za stan.

Zakupninu Općini plaća još 6 galerija u Grožnjanu,koje su u vlasništvu Općine, i to od 183,60 kuna do najviše 815,98 kuna mjesečno. Iz toga je vidljivo da Općina ne uništava umjetnike zakupninom,jer velika većina galerija su privatno vlasništvo. Općina je imala zakonsku mogućnost uvesti spomeničku rentu, ali ni to nije uvela, kako se umjetnici i drugi građani ne bi dodatno opteretili. Novim Zakonom o lokalnim porezima ukinut je porez na tvrtku,tako da je i to dodatno fiskalno olakšanje za one koji su bili registrirani.

Što se tiče javnog natječaja za prodaju galerije gđi Diani Drča, na temelju njene molbe, ponovno smo poslali na provjeru odvjetnici, pa je ona potvrdila  da je natječaj proveden sukladno zakonu i da je prodaja morala ići putem javnog natječaja, a gđi Drča i njenoj baki je priznato i prvenstveno pravo otkupa, iako su već otkupile drugi manji radni i izložbeni prostor.

Za financiranje aktivnosti „Alternativne scene Grožnjan“ neophodno je da se nakon službene registracije kao udruga javi na natječaj za financiranje udruga, kada posebno stručno povjerenstvo vrednuje pristigle prijave i projekte i odobrava financiranje.

Nije istinita tvrdnja da je Općina Grožnjan-Grisignana odustala od „Grada umjetnika“ i preferira druge sadržaje, jer je kultura navedena i u Programu ukupnog razvoja Općine Grožnjan od 2015.g. do 2020.g. Valja napomenuti da su upravo gosti tokom turističke sezone glavni potrošači umjetničkih predmeta izloženih po grožnjanskim galerijama,stoga sva ostala ponuda je komplementarna sa onom umjetničkom doprinoseći da posjećenost bude što veća i raznovrsnija u Grožnjanu-Grisignana.

Općina Grožnjan-Grisignana samo za rad Gradske galerije „Fonticus“ izdvaja više od 93.000,00 kuna godišnje, a u njoj mogu besplatno izlagati svoje umjetničke radove svi umjetnici, uz katalog i prezentaciju.Upravo je pri kraju izrada Velike monografije posvećene 50-oj godišnjici „Grada umjetnika“ čiji će financijski teret podnijeti samo Općina Grožnjan-Grisignana,a svi koji će se u njoj nalaziti imati će besplatnu promociju.

Osim toga, financiraju se ili sufinanciraju i drugi programi u kulturi, prvenstveno onih koje je nositelj Hrvatska glazbena mladež i druge udruge.

U članku i u videu je osobno napadnuta gđa Valerija Dešković Mirosav Armani, što je vrlo ne korektno, pogotovo što gospođa nije donačelnica Općine nego pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, pa ima zakonsku obavezu provođenja odluka i zaključaka donesenih od strane Općinskog vijeća i Načelnika, poštivajući  Zakone i podzakonske akte Republike Hrvatske.

Molimo Vas da objavite ovo obrazloženje, na istom mjestu gdje je objavljen i citiran članak i video.

 

OPĆINSKI NAČELNIK:

Claudio Stocovaz, prof.

Preuzimanje priloga:

Upit

Upišite ime i prezime

Upišite email adresu

Upišite poruku

Prepišite znakove Refresh Pogrešan unos

Morate prihvatiti GDPR prije slanja upita

Kontaktirajte nas - adresa dole

Općina - Comune di: Grožnjan  Grisignana

Umberta Gorjana 3
GROŽNJAN-GRISIGNANA

Tel: 052 / 776 349
Tel:  052 / 776 131
Fax:  052 /721 131

opcina@groznjan-grisignana.hr
pisarnica@groznjan-grisignana.hr

Redovno vrijeme za rad sa strankama

OPĆINSKI NAČELNIK/JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL

ponedjeljak   8:30-13:30
utorak   15:00-17:00
srijeda   8:30-13:30
petak    8:30-13:30

 


Komunalni redar - Vigile Comunale
Tel: 095 / 335 99 62

 ©: Općina • Comune di: Grožnjan -  Grisignana, Izrada: Studio WEB ART