052 / 776 131  •  052 / 776 349

Šumski pjesnici-Ponor Butori-Poeti in Selve Presso la cascata di Butori - 2.8.2019
Ponedjeljak, 29 Srpanj 2019 11:02
Šumski pjesnici-Ponor Butori-Poeti in Selve  Presso la cascata di Butori - 2.8.2019

PROGRAM

19:30 Upoznavanje ponora sa speleološkim društvom Buje

20:30 Čitanje poezije uz krijes

22:30 Glazbeni program - Cura & Dečko

U petak 2.8. s početkom u 19:30 i ove godine možete doživjeti čaroliju pisane riječi osvijetljene svjetlošću zvijezda, baklji i krijesa. Ponor Butori nedaleko od Grožnjana već je devetu godinu mjesto okupljanja Šumskih pjesnika i njihove publike, profesionalnih i rekreativnih pisaca, ljubitelja šume i književnosti.

Posjetitelji ovog neobičnog susreta sjede na travi ili balama sijena, a po završetku službenog dijela programa i sami mogu pročitati pokoji stih. Kako i priliči manifestaciji koja se iz neformalnog druženja u prirodi razvila u poetski susret značajan za kulturnu ponudu ne samo naše zemlje već i cijele regije, ovogodišnji je program obogaćen brojnim zanimljivostima.

S početkom u 19:30 održat će se kratko predavanje o ponoru Butori, značajnom krškom fenomenu sjeverozapadne Istre o kojem šira javnost zna vrlo malo, premda ga redovno posjećuje tokom cijele godine. Gdje izvire, a gdje se ulijeva u more, i što se u međuvremenu s potokom događa posjetiteljima će otkriti Speleološko društvo Buje koje ga već godinama detaljno istražuje. Nakon predavanja koje će se održati u samom ponoru slijedi glavni dio programa – čitanje poezije gostujućih pjesnika. Organizatori su se potrudili ove godine dovesti prilično raznoliko društvo, držeći se i dalje svoje tradicije da na susretu gostuju pjesnici iz svih susjednih zemalja. 

Od domaćih pjesnika nastupit će mlada splitska pjesnikinja i prvakinja Hrvatske u slam poeziji Stilda Roguljić, a iz Zagreba stižu Ivor Popović i Marija Dejanović, ovjenčana Goranom za mlade pjesnike te brojnim drugim književnim priznanjima. Iz Slovenije dolazi talentirana Eva Šuster koja svoju poeziju često upotpunjuje zanimljivim grafikama, dok iz Italije dolazi nagrađivani pjesnik i organizator festivala „Ad alcuni piace la poesia“ Christian Sinicco. Tradicionalno, čitanju se pridružuje mađarski pjesnik Tibor Weiner Sennyey zaslužan za promoviranje čitanja u šumi i u Mađarskoj gdje je postavio šumsku knjižnicu po uzoru na onu koja se nalazi u Butorima. Bit će tu još i Mirko Božić iz Bosne i Hercegovine te Bojan Todorović iz Srbije, a posebno je zanimljiv gost iz Sirije, Said Zoulkefel, pjesnik koji zbog posljedica rata svoj život nastavlja daleko od rodnog grada. 

Said trenutačno boravi u Hrvatskoj gdje je dobio privremeni azil, najprije u zagrebačkom hotelu Porin, a zatim i u Zadru. Upravo ga je na jednom pjesničkom susretu u Ukrajini i zatekla vijest o početku rata u Siriji. Bio je sâm, u stranoj zemlji, daleko od doma – od turista je u jednom danu postao izbjeglica. U zaraćenu Siriju nije se želio vratiti, a u Ukrajini nije mogao ostati. Jedina mogućnost bila je Turska, zemlja za koju mu nije bila potrebna viza. Poput tisuća drugih izbjeglica koje je zatekla ista sudbina, nedugo zatim prelazi Tursku, Grčku i kroz zemlje Balkana dolazi do Hrvatske. Saidu su, kao pjesniku, vlastite knjige u prošlosti omogućavale slobodan prelazak granica. Poezija mu je otvarala vrata svijeta. Preko zapisanih riječi mogao je putovati, upoznavati ljude i sudjelovati u raznim međunarodnim pjesničkim susretima. Upravo to je vrijednost koju nosi njegov dolazak u Butore, dokaz da poezija uistinu može zagovarati i poticati bolje razumijevanje i veću toleranciju, razvijati interkulturalnu i međureligijsku solidarnost te otvarati put ka novim mogućnostima, susretima i prijateljstvima, spajajući ljude koji često ostaju s dvije različite strane iste, nevidljive granice. 

Nakon glavnog dijela programa, čitanja poezije uz krijes, nastupit će duet Cura i Dečko, neobičan glazbeno-ljubavni par kao stvoren za nastup u šumi. Sa svojim su glazbenim eksperimentom započeli prije tri godine, sviraju i pjevaju autorsku glazbu, a prošle su godine otvorili festival Sedam dana stvaranja u Pazinu. Na svom su YouTube kanalu samostalno izdali EP 'Cura i Dečko Idu na Vikend', kao i nekoliko glazbenih spotova.

Organizator susreta je Kulturna udruga Fotopoetika, odnosno Maja Klarić i Goran Blažević, spisateljsko-putnički par. Program Šumskih pjesnika financijski su podržali Općina Grožnjan i Društvo hrvatskih književnika, no on ne bi bio moguć bez mnogih volontera koji svaki na svoj način doprinose njegovom ostvarenju. Fotografkinja Tjaša Turk zadužena je za ovogodišnji dizajn plakata i promo materijale koje je tiskao Robert Sironi iz GRIN Grafike u Umagu. Minijaturist Sandro Bumbak opet je „čuvar vatre“, a veliki umjetnički doprinos već godinama daje svestrani umjetnik Darko Brajković iz Umaga. Na taj način Šumski pjesnici pokazuju kako je uz podršku lokalne zajednice i suradnju mladih kreativnih ljudi moguće ostvariti visokovrijedne kulturne događaje koji u šumi ne ostavljaju ekološki otisak, ali svakako ostavljaju trag u svima koji ih odluče posjetiti.

 

 

 

Preuzimanje priloga:

Upit

Upišite ime i prezime

Upišite email adresu

Upišite poruku

Prepišite znakove Refresh Pogrešan unos

Morate prihvatiti GDPR prije slanja upita

Kontaktirajte nas - adresa dole

Općina - Comune di: Grožnjan  Grisignana

Umberta Gorjana 3
GROŽNJAN-GRISIGNANA

Tel: 052 / 776 349
Tel:  052 / 776 131
Fax:  052 /721 131

opcina@groznjan-grisignana.hr
pisarnica@groznjan-grisignana.hr

Redovno vrijeme za rad sa strankama

OPĆINSKI NAČELNIK/JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL

ponedjeljak   8:30-13:30
utorak   15:00-17:00
srijeda   8:30-13:30
petak    8:30-13:30

 


Komunalni redar - Vigile Comunale
Tel: 095 / 335 99 62

 ©: Općina • Comune di: Grožnjan -  Grisignana, Izrada: Studio WEB ART