052 / 776 131  •  052 / 776 349

Povijest Grožnjana

Prema mišljenju poznatog tršćanskog povjesničara Fulvia Salimbenija, prozboriti o malom gradiću ne čini povijest, odnosno ne doprinosi ničem novom u njoj. No, on nas istovremeno podsjeća na povjesničara Armanda Saporija koji tvrdi da je povijest sve što se zbiva, pa tako i zbivanja u vezi s malim mjestima. Ako ona i nisu utjecala na smjer nacionalne i regionalne povijesti, ipak su posljedica magistralne povijesne matice.


GROŽNJAN
se potpuno uklapa u ova razmišljanja o povijesti, no mi se ipak smjelo usuđujemo tvrditi da su specifičnosti teritorijalnog položaja, teritorija kao izvora životnih resursa i značenje lokalnog autohtonog stanovništva, njegovi običaji i mentalitet, bitne odrednice njegove sudbine tijekom burne i neponovljive prošlosti.

Veliki povijesni narodi koji su određivali smjer povijesnih zbivanja uvelike su utjecali i na lokalnu povijest istarskog mikrokozmosa, ali to ni u kojem slučaju ne umanjuje značenje malih gradova kao polaznih točki za originalnost i neponovljivost lokalnih zbivanja kao jedinstvene epizode u sklopu europskog povijesnog makrokozmosa.

GROŽNJAN je, upravo zahvaljujući nepresušnoj energiji svojeg stanovništva čija su mu svekolika opredjeljenja udahnjivala dušu opstanka bez obzira na prevrtljivost makropovijesnih zbivanja, preživio sva povijesna razdoblja.

GROZNJAN danas diše novim plućima. Nova generacija prihvatila je brigu o njegovim perspektivama čije su nezaobilazne odrednice umjetničko stvaralaštvo njegovih novih stanovnika i privređivanje dijela lokalnog autohtonog stanovništva na temelju poljoprivrede, agroturizma i drugih vrsti turizma te zanatstva, male privrede i trgovine.

Upit

Upišite ime i prezime

Upišite email adresu

Upišite poruku

Prepišite znakove Refresh Pogrešan unos

Morate prihvatiti GDPR prije slanja upita

Kontaktirajte nas - adresa dole

Općina - Comune di: Grožnjan  Grisignana

Umberta Gorjana 3
GROŽNJAN-GRISIGNANA

Tel: 052 / 776 349
Tel:  052 / 776 131
Fax:  052 /721 131

opcina@groznjan-grisignana.hr
pisarnica@groznjan-grisignana.hr

Redovno vrijeme za rad sa strankama

OPĆINSKI NAČELNIK/JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL

ponedjeljak   8:30-13:30
utorak   15:00-17:00
srijeda   8:30-13:30
petak    8:30-13:30

 


Komunalni redar - Vigile Comunale
Tel: 095 / 335 99 62

 ©: Općina • Comune di: Grožnjan -  Grisignana, Izrada: Studio WEB ART